Forum

Vintersysler til forårshaven

I disse mørke tider, er der jo ikke meget havearbejde at gøre. Derfor besluttede jeg mig for, at det var tid til at få organiseret mine frø og lave nogle andre forberedelser til forårets kommen.

Sidste sæson, da jeg var en tur på genbrugspladsen, fandt jeg "guld". På pladsen står en container, hvor folk stiller brugbare ting ind, til fri afhentning, for dem der nu kan bruge det. Her fandt jeg nogle A4 mapper fykdt med gennemsigtige fotolommer. Dem har jeg nu brugt til at få orden på mine frø. Førhen lå mine frø i en kasse og rodede rundt og jeg brugte altid lang tid på at finde, det jeg skulle bruge. Nu har jeg tre mapper, en med blomster, en med grønsagere og så en med buske/træere samt diverse. Dejligt nemt og nu kan jeg nemt finde, det jeg leder efter.


Der har netop været tilbud på plastik-opbevaringsbokse diverse steder, så sådan et par stykker har jeg fået købt mig. Jeg har valgt en af de typer, der er mest transperante.
De skal bruges som minidrivhuset til opstartning, af mine frøsåninger her til foråret. Det der er så praktisk ved dem, er at jeg kan starte ud hjemme i vindueskarmen og så sidenhen transportere mine planter sikkert ud, til min kolonihave, når frosten er væk, uden at skulle flytte for meget på dem.

Så er jeg begyndt at gemme mine wc-ruller's pap. Dem vil jeg fylde med jord og så frø i. De er praktiske til det og så er de jo lige ved hånden. Tanken om at genbruge dem, er jo også rar.
Den ene ende af wc-rullen kan nemt foldes ind i hinanden, således, at jorden bliver i røret. Desuden er paprøret nemt, at skille ad, uden at beskadige rødderne, når først planten skal til og i jorden.
(Har gjort erfaring med avispapir rullet til et rør. Mine gik desværre nemt i stykker, så enten skal man rulle avisen omkring i mange lag og så ikke flytte for meget rundt med dem).

Har så tænkt lidt over, hvordan jeg skulle få afmærke mine rør med frø, så jeg kan holde styr på hvad jeg har plantet hvor. Det er så blevet til, at jeg har købt nogle billige plastikklemmer, som har et glat flade jeg kan skrive på. Da det kan være vanskeligt at skrive på en glat plastikflade, er tush beregnet til at skrive på cd'er eller dvd'er nok at foretrække som skriveredskab til dem.
Klemmerne vil jeg så sætter fast i wc-rullerne, så de også kan fungere som et håndtag, hvis jeg skal fiske en rulle op, for at kigge på, hvordan plantelivet står til.


Nu venter jeg så bare på at marts/april skal komme, så jeg kan gå igang med selve plantningen. Det føles godt, at have styr på forberedelserne og høste erfaring med mine nye små "drivhuse". :-)

You need to be a member of Vores Kolonihaver to add comments!

Join Vores Kolonihaver

Email me when people reply –

Replies

 • Så er jeg kommet igang med at så i mine små drivhuse.

  1532751346?profile=originalDesværre lavde jeg den fejl, at lade lågene sidde på, efter jeg havde vandet og plaseret planterne i kasserne. Det medførte der opstod en form for fugtsvamp, så det skal man altså ikke gøre, når man bruger wc-ruller som potter. Jeg har derfor været nød til at plante frøene om, nu til alm. plastikpottere. Tror dog stadig wc-rullerne kan bruges, når de har en god udluftning.

 • Tak i to. :-)

  Ja, det kribler jo i en og hvad kan man gøre, når frosten er i jorden? Dagdrømme og planlægge, så  det smager lidt af kolonihaveliv. Jeg glæder mig i hver til fælde med at komme igang og nu hvor jeg har fået styr på min frø, skal det blive en fornøjelse, at starte sæsonnen op.

  Er glad for at kunne inspirere, selv om dette emne sikkert har 1000 måder, at kunne løses på. :-) Men det kunne nu også være sjovt at høre, hvordan i opbevarer jeres frø og starter jeres frøplantning op, samt hvad i bruger til afmærke planterne med...

  • Jeg har et par kasser, hvor jeg opbevarer mine frøposer - både indkøbte og indsamlede. Grøntsagsfrø har jeg i en kasse for sig. Der er ikke nogen speciel god orden, men dog en vis samling på det hele :)

   Jeg bruger plasticpersienner til planteskilte. Når der er storskald, har jeg været heldig at finde kasserede persienner, og sådan en stor én kan blive til rigtig mange planteskilte, når de bliver klippet op. Jeg skriver på dem med permanent tush.

   Frøsåning starter jeg som regel med primo april, når der er blevet lunt i drivhuset. De første år, jeg havde have, såede jeg hjemme i vindueskarmen, men planterne blev for blege og ranglede. Selvom april er lidt sent for nogle ting, vil jeg hellere vente og så få grønne, kraftige småplanter ud af det. Så slipper man også for det svineri med jord på køkkenbordet. Andre frø som bønner og squash forkultiverer jeg i drivhuset primo maj, så de er klar til udplantning (efter afhærdning) primo juni. Jeg sår løbende frem til juni stauder i drivhuset.

  • Det med plasticperiennerne har jeg godt hørt om før og syntes det er en mægtig god ide. Jeg faldt også over en persienne på et tidspunkt, men det gardin var funktionsdygtigt og derfor ville jeg ikke begynde at klippe i det. Men finder jeg et andet, skal det da prøves af. Hørte også om en der brugte plastikemballager som hun klippede ud til skiltningen. Jeg vil prøve at lave et forsøg med mælkekartoner som jeg vil klippe ud og skrive på bagsiden af. Den emballage er jo dækket af en form for film, så jeg vil se om det kan holde til af stå som afmærkninger i potterne, imens planterne vokser op. Tidliger har jeg brugt ispinde, men da jeg ikke har fået spist så mange is i løbet af året, så kniber det lidt med dem. ;-)


   Ellers har jeg gjort nøjagtigt de samme erfaring som dig, med at så alt for tidligt. Så jeg starter også i starten af april, men har dog nogle enkelte planter der skal koldsås, så med dem starter jeg lidt tidligere. Det bliver så i min små minidrivhus her hjemme, men lige så snart planterne hat titter op i en uge eller to, vil jeg transportere dem ud til mit drivhus, så jeg undgår, at de bliver alt for ranglede.


   Ellers kan jeg anbefale dette site. Her er mange gode ideere at hente til haven. Kig jævnligt, for der kommer hele tiden nye billeder op: http://pinterest.com/all/?category=gardening

  • Jeg klipper uden at blinke funktionsdygtige persienner i stykker ;-) Desværre har Randers ændret på sine storskaldsregler på den måde, at folk skal bestille skaldebilen til at komme. Godt nok på bestemte datoer, men ændringen har betydet, at der ikke længere nogle dage om året bliver stillet en masse spændende ting ud til storskrald. 

   I efteråret 2011 prøvede jeg for første gang at efterårsså i små såbakker, som stod i en flamingokasse med hønsenet over vinteren igennem. Der kom ikke noget ud af det. Måske var frøene for gamle. I efteråret 2012 har jeg igen prøvet at efterårsså og krydser fingre for, at det går bedre denne gang.

  • Ja, genbrugstanken er bare god og man kan fryde sig hvergang man finder noget brugbart. I kvarteret hvor min kolonihave ligger, stiller de også storskrald ud på bestemte dage og der kan da være interesante ting at finde, men de mest spændende ting, finder jeg nok på genbrugspladsen. Hvad er det for ting du sår om efteråret? Er lidt nysgerrig for at høre hvilke planter det er. Ca. 1 mdr. før jeg sår alt andet skal jeg så et træ fra frø og vil så også forsøge med en blåregn, hvor jeg har været heldig at finde nogle frø fra.

  • Der er nemlig sjove og brugbare ting at finde i skraldet.

   Jeg kan faktisk ikke huske, hvad jeg såede i efteråret ;-) Det må jeg tjekke på næste tur til kolo. Tror jeg såede 4-5 forskellige staudefrø af den slags, der er kuldekimere. 

  • OK., jeg troede det var noget i potter, du havde sået. :-)

   Har hørt et sted, at der faktisk findes frø, der skal have frost for at de kan virker, bl.a. valmuefrø, men jeg ved ikke om det passer.

  • Det er det også, men de små såbakker står uden for nede i min kolo :)

   Ja, de frø, der skal have frost/kulde for at spire, hedder kuldekimere, som jeg nævner :) Det er derfor jeg såede i efteråret og har ladet såbakkerne stå uden for, så de kan få kulde og frost. Når lys og varme så er det helt rigtige til foråret, spirer frøene. 

  • Jeg troede koldsåning/kuldekimere, var noget man såede indendørs i potter om vintere... Ja, ja, jeg har meget at lære endnu... ;-)

This reply was deleted.

Har du brug for en håndværker?

Vi køber håndværkerhjælp for rekordbeløb - og der kan være mange penge at spare...
Få den bedste pris