Forspiring

Det er så skønt at tyvstarte med dyrkningen af årets grøntsager, urter og blomster i vindueskarmen. Her kommer en lille mini-guide til at få succes i vindueskarmen til dig, der er helt grøn ud i forspiringens ædle kunst - eller bare holder af at få et par gode tricks.

#1 Brug så- og priklemuld, når du forspirer

Du vil have lettere ved at undgå råd i såbakkerne, hvis du bruger så- og priklemuld, som ikke er tilsat gødning. Almindelig pottemuld er simpelthen for næringsrigt til de små frø.

Derudover er så- og priklemuld mere findelt - og det er noget nemmere at fordele i såbakkerne, når der ikke er store klumper og halve træer i jorden.

Det kan godt være lidt svært at få fat på så- og priklemuld i det allertidligste forår. Havecentre og byggemarkeder plejer dog ikke at svigte os. Husk at gemme en pose til næste forår i skuret.

#2 Så på det rigtige tidspunkt

Hvem kan sige sig fri for at blive lidt ivrig, når solsorten har fløjtet foråret igang - på et tidspunkt i jan/feb? For at få succes må du dog så på det rigtige tidspunkt. Ellers står du f.eks. med nogle ret lange og ranglede tomatplanter i april, hvor det er alt for tidligt at flytte sådan nogle på friland. Her kan du se, hvad du skal så hvornår til køkkenhaven:

Forspiringskalender til køkkenhaven

Hvis du er vild med øko-frø og kunne tænke dig en fin forspiringskalender til at printe ud - så er Økohaven leveringsdygtig i begge dele. Her kan du læse mere om dem og finde såkalenderen:

6 gode grunde til at glæde sig til februar

Blomster og stauder har jeg god erfaring med at forspire når som helst, så længe de kan de nå at vokse sig godt til, inden de bliver plantet ud. De kan dog også blive lidt ranglede, hvis de mangler lys tidligt på året. Vækstlys kan løse dét problem.

#3 Vær varsom med vandingen

Jorden ved de små frø må ikke svømme i vand. Ej heller tørre ud. Det kan være en lidt svær balance - især hvis man forspirer i f.eks. en kødbakke. Derfor kan det være rigtig fint at bruge en såbakke, der er lavet til formålet. Her kan du læse mere om såbakker:

Kickstart forspiringen med en såbakke.

Udover at lette vandingen, så du hverken over- eller undervander dine spirer, gør såbakken det nemt at flytte den lille spire videre, uden at ødelægge rødderne. Sår man i f.eks. en kødbakke, vil rødderne gro ind i hinanden, og det kan være næsten umuligt, at få småplanterne op uden at beskadige rødderne. Planterne dør ikke nødvendigvis af det, men de vil klare sig meget bedre med et intakt rodsystem.

#4 Flyt til større potte

Når småplanterne er ved at være store og trænger til egen bolig - men foråret ikke helt tillader udplantning - må du potte om. En almindelig potte, hvor vandet kan løbe fra, er den bedste løsning. Her bruger du alm. pottemuld, hvor der er tilsat næring, så planten har lidt at leve af.

Hvis du ikke lige har nok tomme potter ved hånden, har jeg et meget simpelt trick: Bunden af en mælkekarton er en super potte - den er gratis, holder tæt og kan klippes op og smides væk, når det endelig bliver udplantningstid. Pas dog på med vandingen, hvis du vælger en model uden klippede dræn-huller i bunden.

#5 Plant ud, når vejret er mildt - og forbliver det

Frostvejr er ikke noget småplanter bryder sig om. Heller ikke kraftig blæst. Så du må tålmodigt vente med at plante ud til vejret ser ud til at være blevet lunt for bestandigt. Ofte er det først i maj eller juni... Medmindre du har et drivhus eller en mistbænk, hvor du naturligvis kan plante ud tidligere.

Tomater på friland skal have over 8 grader konstant - ellers stopper væksten. Bum! Det kan være en rigtig god idé at vænne småplanterne langsomt til at komme ud i vind og vejr ved at give dem et par timer udendørs hver dag i en uge eller to, inden de flytter rigtig ud. Lidt omstændigt - men hvad gør man ikke for de kære små?!

#6 Vand, men gød ikke i starten

Sørg for at holde småplanterne fugtige, når de er plantet ud. Gødning er derimod et no-go i starten, da det vil svitse dine små planter. Hvis de ser lidt tarvelige ud senere på sommeren, kan du gøde lidt dér i stedet. Men vand skal der til.

Vand hver dag i starten, og når de hænger med næbbet derefter. Regnvand det bedste for miljøet og aftenvanding mest effektivt pga. mindre fordampning.

Held og lykke med forspiringen!